dilluns, 28 de gener del 2013

Jornada de portes obertes…Vallès Actiu!




El Diumenge 3 de Febrer, durant tot el dia, volem compartir una jornada a Can Piella en la qual trobar-nos, aprendre de la gastronomia tradicional, presentar les activitats que estan duent a terme diferents col·lectius del Vallès (no estem sols!), parlar sobre la nostra forma d’alimentar-nos, ballar i riure una estona…
- Si formes part d’algun col·lectiu o entitat…volem convidar-te a que ho presentis aquest Diumenge…i veurem com podem col·laborar!
- Si coneixes un plat típic del teu poble…ensenya’ns a cuinar-l’ho!
- Si tens fills i volen passar una bona estona…que vinguin!
- Si toques un instrument…porta’l!
Hi ha més informació al cartell (Per a veure el programa pots clickar amb el botó dret i guardar la imatge en el teu ordinador!).
Us hi esperem!
+informació:
Si formes part d’un col·lectiu: Trobaràs més informació del format de les presentacions en el cartell. Si és possible confirmeu la vostra assistència (ho tindrem en compte també per la logísitca dels menjars) i qualsevol dubte podeu plantejar-lo a aquest mateix correu (canpiella@gmail.com)

Si vols formar part de la mostra gastronòmica
 i vols que et proporcionem material o ingredients…escriu-nos!
Salut!

Premsa: Empantanegats(TAV)

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/1-territori/6-urbanisme/612623-empantanegats.html?cks_mnu_id=200

diumenge, 27 de gener del 2013

Informe sobre la mortalitat per càncer a les ciutats amb incineradores

Aquest és l’informe elaborat per l’Instituto de Salud Carlos III sobre la mortalitat per càncer a les ciutats situades a les rodalies de les d'incineradores‏:


Antecedents: Les instal·lacions de tractament de residus alliberen emissions tòxiques a l’ambient que afecten a les poblacions veïnes.
Objectius: Investigar si podria haver excés de mortalitat per càncer en les ciutats situades en les proximitats de incineradores i instal·lacions per a la valorització i eliminació de residus perillosos a Espanya d’acord amb les diferents categories de residus industrials.

Mètodes: Es dissenya un estudi ecològic per a examinar la mortalitat en els municipis a causa de 33 tipus de càncer, en el període 1997-2006. L’exposició de la població ha estat estimada sobre la base de la distància des de la ciutat de residència a la font de contaminació. Usant el model de regressió “Besag–York–Mollié (BYM)” amb aproximacions “Integrated Nested Laplace” para inferència Bayesiana i models de regressió Poisson, vam avaluar el risc de morir de càncer en un àrea amb un ràdio de 5 km al voltant de les instal·lacions, vam analitzar l’efecte de la categoria de l’activitat industrial, i realitzem anàlisis individuals en un radi de 50 km al voltant de cada instal·lació.

Resultats: Es detecta mortalitat a l’excés per càncer (model BYM : risc relatiu, interval de confiança del 95%) en el total de la població que resideix en el veïnatge del conjunt d’instal·lacions (1.06, 1.04, 1.09),i principalment, en el veïnatge de incineradores (1.09, 1.01, 1.18) i en particular en el veïnatge d’instal·lacions de gestió de ferralla de vehicles al final de la seva vida útil (1.04, 1.00,1.09). S’ha de fer esment especial als resultats sobre tumors de pleura (1.71, 1.34, 2.14), estómac (1.18, 1.10, 1.27), fetge (1.18, 1.06, 1.30), ronyó (1.14, 1.04, 1.23), ovari (1.14, 1.05, 1.23), pulmó (1.10, 1.05, 1.15), leucèmia (1.10, 1.03, 1.17), còlon-recte (1.08, 1.03, 1.13) i bufeta (1.08, 1.01,1.16) en el veïnatge de totes aquestes instal·lacions.

Conclusions:Els nostres resultats donen suport la hipòtesi d’un increment estadísticament significatiu en el risc de mort per càncer en ciutats prop de incineradores i instal·lacions per a la valorització o eliminació de residus 
perillosos.


dimecres, 23 de gener del 2013

Premsa: L'Alcaldessa surt en una de les 31 parts en que el jutge separa el cas Mercuri

http://www.lavanguardia.com/politica/20130123/54362266284/juez-desgaja-trama-salpica-daniel-fernandez-para-remitirla-tsjc.html

http://www.diariovasco.com/agencias/20130123/juez-desgaja-trama-implica-daniel_201301231528.html

Primers pasos per crear una assemblea d'aturats a Montcada i Reixac.


NOTA DE PREMSA CONJUNTA:


Aquest dimarts 22 de gener s'ha portat a terme una trobada per posar en comú propostes que dinamitzin el teixit social davant les dificultats econòmiques i socials actuals. A la trobada han participat representants d'Indignats, Recollida d'idees 2011, FAVMIR, EUiA, ICV, la Coordinadora d'aturats de Cerdanyola i Ripollet. En aquesta primera presa de contacte s'ha acordat engegar una iniciativa per superar l'atur i els seus efectes dins el municipi. Un dels temes que s'ha parlat a la reunió és la importància de ser conscients que l'atur afecta no només a les persones sense feina sinó també a la societat local per la disminució del consum local, tant econòmic i cultural. El repte d'aconseguir girar la truita sense quedar-se de braços creuats és el que ha fet que a la trobada s'hi pugues respirar un clima positiu i esperançador per sumar esforços entre aturats, ciutadans i organitzacions de qualsevol àmbit per promoure les propostes que hi puguin sorgir. Per aquest motiu es convoca una nova reunió el proper 12 febrer a les 19h. a la seu d'EUiA al carrer Montiu oberta a persones en situació d'atur i les entitats i particulars que es vulguin adherir.

dimarts, 22 de gener del 2013

50 anys de lluita veïnal a Can Sant Joan.


En este barrio no hay niun ladrillo, ni un árbol, ni un palmo de asfalto que no se halla coneguido gracias a la movilización. En el barrio de Can Sant Joan vino gente de las 51 provincias de España. Gracias a la organización de actividades por parte de AG de Can Sant Joan se consiguió cohesionar el barrio.

 Aquestes afirmacions són algunes de les frases que el coordinador del llibre, Pepe Martínez, explicava l'història del barri. El barri tenia moltes mancances, sanitàries,educatives, d'infraestructures i només amb la lluita dels veïns s'han aconseguit aquestes millores.
Durant el franquisme el barri no podia reclamar millores, les protestes al carrer i les reivindicacions comunals prohibides. Les autoritats franquistes de l'època donaven llargues a les protestes veïnals i l'any 74 els joves dels barris van arrencar un procés revolucionari per tal de dignificar el barri, trencant els murs que havia aixecat el franquisme.La lluita diària al carrer, alguns dies pràcticament fora de la legalitat vigent van aconseguir l'urbanització dels carrers, l'obertura del dispensari, l'escola o la biblioteca.
L'any 79, ja en democràcia va haver-hi una aturada reivindicativa pensant que la democràcia solucionaria els problemes del barri. No va ser fins l'any 2001 que l'AG de Can San Joan recupera la lluita al carrer.
Del llibre s'han fet 2000 còpies del llibre, dels quals s'han repartit 1400 entre els socis de l'AV de Can Sant Joan. Aquesta xifra els converteix amb l'entitat amb més socis a Montcada i Reixac.

L'Infomer de Montcada i Reixac!



El dissabte al vespre es registrava a la popular xarxa social Facebook, l'usuari Informer Montcada i Reixac. 
Es tracta d'un fenomen que s'ha extés primerament per les universitats catalanes i en els últims dies per moltes viles i ciutats de la Catalunya del sud. Per saber-ne més, ahir un article al 'el Periodico' en parlava.
En 3 dies l'Informer Montcada i Reixac té 350 seguidors i amb perspectives d'arribar-ne a 500 en el dia d'avui. Aquest és el text de presentació d'Informer Montcada i Reixac.

Mensaje de Informer de Montcada i Reixac - ¡Bienvenidos a Informer! ¿Eres estudiante? ¿Eres trabajador? ¿Eres las 2 cosas a la vez? o lamentablemente ¿Estás en paro? Sea como sea si quieres contar algo de tu situación o bien dirigirte a alguien de Montcada y no sabes cómo, lo puedes hacer en Informer de Montcada i Reixac ¿Alguna queja sobre algo de Montcada que no te guste o algo que te haya sucedido y quieras compartir pero de forma anónima? O bien ¿algo que quieras decirle a alguien y no sabes cómo? Envía tu mensaje clicando en Mensaje y Informer de Montcada i Reixac lo publicará de forma anónima para todos los seguidores de ésta página =)

http://www.facebook.com/informermir

Aclariment sobre Can Sants.

El divendres publicàvem una notícia sobre Can Sans, rebatejada per la Veu com Can Sants. La periodista de la Veu, Laura Grau s'ha posat en contacte amb nosaltres per aclarir la toponímia sobre Can Sans/Sants.A través d'un aclariment de l'historiador local, Jaume Alcázar que reproduïm a continuació.


La documentació antiga en català (SEGLE XVI I XVII) l'escriuen sense t, però això no vol dir res, simplement no hi havia normativa. De fet, Cuiàs també apareix força escrit com Cuyàs. Segons e SLC, quan un nom de persona passa a designar un lloc o topònim, s'ha d'adaptar a la normativa. Així, tot i que els documents ens parlen de la família Cuyàs, al convertir-ho en un lloc, equipament o masia, cal normalitzar-ho, i per això s'ha de posar Cuiàs. També va passar el mateix amb el casal de Joves Can Tauler. Quan els hi vaig proposar que hi posesin el nom del propietari que va construir la torre, aquest es deia Taulé. I ho van modificar en funció a la normativa.
Seguint aquestes directrius, jo sempre procuro escriure Sants. És de fet l'opció etimològica correcta.


dilluns, 21 de gener del 2013

XVI Premi de narrativa curta Ateneu Domingo Fins






Modalitat
NARRATIVA
 
Convoca
Associació Benèfico-Instructiva (ABI)- Ateneu Domingo Fins
 
Lliurament dels treballs
Associació Benèfico-Instructiva
C. de Colom, 5
08110 Montcada i Reixac (Vallès Occidental)
Tel. 93 5640006
 
Resum de les bases
Poden optar a aquest premi obres originals i inèdites. No s'admetran les traduccions o adaptacions d'altres obres ni les que hagin estat premiades en altres concursos o publicades en algun mitjà de difusió. Extensió: de 12 a 22 folis. Les obres s'han de presentar per quintuplicat, mecanografiades a doble espai i amb lletra de mida 12, i relligades independentment. S'acompanyaran d'una plica a l'exterior de la qual es farà constar el nom del treball presentat i el lema o pseudònim. A l'interior, s'hi inclourà el nom de l'autor, l'adreça i un telèfon de contacte, així com l'obra en suport informàtic (disc de 3 i mig o CD). Els treballs s'han de trametre amb la cita "15è Premi de narrativa curta Ateneu Domingo Fins".
 
Termini de presentació de treballs
25/01/2013
 
Veredicte
S'emetrà la nit del 23 de febrer de 2013, en el transcurs d'un sopar literari.
 
Dotació
1r premi: 750 euros. 2n premi: 450 euros. I la possibilitat de publicació.
 
Més informació
www.abimontcada.org

Publicat part del sumari de Cas Mercuri on surt l´Antoni Jiménez


Publicat part del sumari del cas mercuri on surt el nostre ex-director de l’àrea d'urbanisme de Montcada i ex-responsable de l’empresa municipal Montcada Òptima.


http://www.laxarxa.com/media/asset_publics/resources/000/009/198/original/CAS_MERCURI._aixecament_parcial_secret.pdf

diumenge, 20 de gener del 2013

Foto-denúncia: Abocador a la cruïlla entre les carreteres de la Roca i la Vallensana


 


Entre la Torre dels Frares i les carreteres de la Roca i la Vallensana, podem trobar aquest espectacle de residus i brutícia de tota mena. No fa pocs dies que això ho tenim així i sembla que digui, merda ja saps on vas....i no es refereix a la deixalleria precisament!



dissabte, 19 de gener del 2013

Premsa: Antoni Jiménez, investigat com a conseller i accionista d´Anfora (Cas Mercuri)


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/611789-el-sumari-apunta-que-loncle-de-bustos-rebia-comissions.html?cks_mnu_id=200

http://www.que.es/barcelona/201301181340-exconcejal-soriano-esta-imputado-cobrar-epi.html


http://www.lavozlibre.com/noticias/ampliar/698148/mercurio--el-exconcejal-soriano-esta-imputado-por-cobrar-comisiones-en-5-operaciones-urbanisticas


Opinió. Un millón para el mejor.

Després d'un temps sense saber res de l'exregidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, Jordi Climent, avui el trobem escrivint un article d'opinió al Periódico de Catalunya. A continuació reproduïm el text.
------------------------
Jordi Climent

Jordi Climent

Exdirector d'investigacions, prevenció i formació de l'Oficina {Antifrau} de Catalunya

'Un millón para el mejor'








'Un millón para el mejor' va ser un famós concurs de televisió, de finals dels 60, on, després de superar difícils proves i preguntes, els concursants podien guanyar un milió (de pessetes), una fortuna, en aquell moment. Tot sembla indicar que, per a alguns i ara, aconseguir un milió (d¿euros), és molt més fàcil. Potser, ni tan sols, cal ser el millor. El set de desembre passat, el Boletín Oficial del Estado (BOE) publicava la ressolució de 30 de noviembre de 2012, de la Secretaria d'Estat de Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica, per la qual es concedeixen subvencions per a la realització d'activitats en el marc del Pla Director de la Cooperació espanyola en fundacions i associacions dependents de partits polítics amb representació parlamentària a l'àmbit estatal.
zoomL'excap de l'Executiu José María Aznar, en un acte de la FAES, que presideix, el 24 d'octubre a Madrid. DAVID CASTRO
L'excap de l'Executiu José María Aznar, en un acte de la FAES, que presideix, el 24 d'octubre a Madrid. DAVID CASTRO
Vés per on, ara resulta que hi ha unes subvencions específiques per a fundacions i associacions depenents de partits polítics i, mentrestant, que diria aquell, nosaltres sense beca menjador. No deixa indiferent veure que, malgrat la situació econòmica actual, les fundacions dels partits polítics que han obtingut representació parlamentària a Madrid (els altres, que ni s¿acostin al pastís) es reparteixin gairebé un milió d¿euros.
Els campions en el repartiment són els del Partit Popular (PP) i la seva Fundación para el análisis y los estudios sociales (FAES), amb 529.849,88 ¤, el 58,89% del total. Els segueixen la Fundación Ideas/Instituto Pablo Iglesias del Partido Socialista Obrero Español (PSOE), amb 238.510,39 ¤, el 26,51%, i la Fundació Rafael Campalans, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), amb 36.000 ¤, el 4%. En aquest jo m¿entenc i ballo sol, PP, PSOE i PSC s¿embutxaquen pràcticament nou de cada deu euros en joc. L¿altre euro és per a les fundacions de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), amb el 3,66% del total; Partit Nacionalista Basc (PNB), 1,83%; Izquierda Unida (IU), 1,65%; Unió Democràtica de Catalunya (UDC), 1,46%; Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), 0,91%; Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), 0,55%; Bloc Nacionalista Gallec (BNG), 0,37%; i Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), 0,18%. Sí, ja sé que he deixat caure una munió d¿enllaços i números que avorreixen i maregen, però, no val la pena comprovar com, tant els que retallen com els que es queixen de les retallades, ¿miren primer i amb delit el seu propi melic?

divendres, 18 de gener del 2013

Opinió:Can Sans a quin contenidor vas?


Sembla que el nostre patrimoni formi part d´una campanya de recollida de residus.


 Ja s´ha iniciat el procés de “demolyció” de Can Sans, la masia d´origen medieval va ser inclosa al catàleg del 2001 pel seu interès arquitectònic i històric. Això no ha servit per que les nostres institucions i els seus responsables, fessin res per salvar-la. Aquest és, lamentablement, un exemple més de com es preocupa el nostre consistori del nostre entorn i patrimoni.

PD: La Veu rebateja la Masia amb el nom de Can Sants:




Stix Aluco.

Premsa: Comença l'enderrocament de la Masia Can Sans a Montcada i Reixac

http://www.lavanguardia.com/local/20130117/54360964531/empieza-derribo-masia-can-sants-montcada.html

Premsa: Lafarge nega emissions de gasos procedents de la cimentera de Montcada i Reixac

http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=1334429

dijous, 17 de gener del 2013

Resposta de Lafarge a les acusacions de l'AV de Can Sant Joan.


Montcada, 17 de enero de 2012

Con motivo de las últimas manifestaciones hechas por la Asociación de Vecinos de Can San
Joan con respecto a las supuestas emisiones procedentes de su planta en Montcada i Reixac,
Lafarge desea comunicar que:

- Una de las acusaciones de la Asociación, la que hace referencia a “emisiones de gases que
llenan las calles de un polvo muy fino, sobre todo a primera hora de la mañana”, carece de todo
fundamento. La fábrica está funcionando normalmente y no se han producido dichas emisiones.
Además, dado que la actividad de cualquier planta cementera es constante durante las 24 h., si ese
polvo fuese generado por la instalación, no se apreciaría más cantidad de él a una determinada hora
o en una franja horaria específica.

- La otra queja, relativa a olores muy fuertes e intensos después de las inexistentes emisiones,
tampoco guarda ninguna relación con la actividad de la planta. Por otra parte, teniendo en cuenta que
la actividad es igual durante las 24 h., no parece tampoco muy fundado que éstas tuvieran lugar solo
por la mañana.

La fábrica de Montcada cumple escrupulosamente con la normativa vigente y ha superado todos
los controles a los que es sometida por las administraciones competentes. Además, dispone de un
analizador en continuo de partículas cuyos resultados son más de 30 veces inferiores a los valores
límites fijados en su permiso ambiental, que se encuentra conectado on line con la Conselleria de
Territori i Sostenibilitat. Respecto a las partículas de polvo del barrio, la misma Generalitat dispone
de un centro de control y análisis donde se puede comprobar que, durante la primera quincena del
mes, no se han superado los valores exigidos por la normativa. Cabe también recordar que este
barrio se encuentra situado en una zona de gran densidad de infraestructuras (dos autopistas, vías de
tren, carretera, etc....), que tienen una contribución decisiva en el impacto de la zona. Este hecho se
pone de manifiesto en los recientes estudios científicos realizados por el CSIC y la Universidad Rovira
i Virgili.

Teatre al Casal Popular el Brot: Auguris, al·lucinacions i èxtasi

Extret del facebook del Casal Popular el Brot. 

Dissabte a partir de les 23hores, Oriol Sauleda i Dj Ravanelli us proposen transgredir les normes i les convencions en un espectacle de petit format on el sexe, les drogues, la marginació i l'amor a la humanitat es barregen amb la música de Patti Smith, U2, Lou reed, etc.
Entrem dins l'estudi d'un Beat i ens disposem a fer un recorregut d'agitacions i sentiments i patiments a partir de textos poètics de la Beat Generation ornamentat a partir de suports audiovisuals, tot fent una pinzellada a aquesta quinta d'autors underground.


Llista i quantitats de residus perillosos que es cremen a l'Asland.

Aquest migdia l'Agrupació de Veïns de Can Sant Joan, publicava un llistat amb els residus incinerats a la cimentera Lafarge de Montcada i Reixac.
L'informació, està publicada a la pàgina web del 'Registro Estatal de Emisiones y Fuentes Contaminantes' dependent del 'Ministerio de Agricultura y Medio Ambiente'. http://www.prtr-es.es/informes/fichacomplejo.aspx?Id_Complejo=106

En aquesta primera captura de pantalla, es mostren les tones anuals de residus perillosos que s'han cremat en  els últims 5 anys. La progressiva reducció de les tones cremades al forn de les cimentera, no és deu a la substitució de combustibles perillosos, per altres menys perillosos, sinó per la devallada de producció deguda a la crisi en el sector de la construcció.

 En la segona captura de pantalla, es mostra la quantitat de combustibles utilitzats al forn. El principal combustible són els llots de depuradora que representen un 97 i pico % del total de combustible. No s'especifica, i seria interessant saber que contenen el llots de depuradora.
La resta de combustibles són Fuelóleo, Gasoil, i altres combustibles no especificats.

L'última captura que hem fet, són els tones de tot tipus de residus perillosos cremats al forn. No en destaquem cap, ja que som incapaços d'adjectivar el fet de cremar residus d'aquest tipus al costat dels nuclis urbans. Jutgeu vostres mateixos.


dimecres, 16 de gener del 2013

L'Agrupació de Veïns de Can Sant Joan presenten un llibre recopilatori dels seus 50 anys.


El proper dissabte dia 19 a partir de les 17 hores, l'AV i l'AC de Can Sant Joan organitzen conjuntament un seguit d'actes per tal de presentar el llibre, on es recull l'història de l'AV i en conseqüència del barri durant els últims 50 anys.
A les 17 hores, l'acte començarà amb el sorteig dels premis que l'Associació de Comerciants a organitzat per tal de millorar les vendres al barri durant la campanya de Nadal. Comprar al barri tenia premi, l'Associació de Comerciants dona 1 premi de 1000, 300 i 100 euros.
A les 17.30 es procedirà a la presentació del llibre del 50è aniversari i per acabar la vetllada, a partir de les 18 hores la Plataforma Creativa el Trapecio farà un espectacle poetic-artístic en homenatge a les víctimes de la Guerra Civil Espanyola.

Curs gratuït d´horticultura ecològica




Des de Can Piella us fem arribar tota la informació sobre el pròxim curs d'iniciació a l'horticultura ecològica que es farà cada diumenge al matí del 27 de gener al 7 d'abril a la mateixa masia de Can Piella.

 Hi ha places limitades i el curs es totalment gratuït. Està adreçat a persones dels municipis circumdants a la masia. Agraïm difusió en aquests municipis.
 Per inscriure’s via mail:
 Diga'ns el teu nom i cognoms, de quina població vens i respon a un parell de preguntes:
- Què en saps de l’agricultura ecològica?
- Per que t’interessa aquest curs?
Tot això cal que ho enviïs al correu  canpiella@gmail.com  abans del dia 22 de gener.    

Pensa que hi ha places limitades!!

 Si en vols saber més visita la web http://www.canpiella.cat/?p=820
us esperem a totes!

dimarts, 15 de gener del 2013

Itaca Band entra a l'estudi per enregistrar el seu segon disc.


El grup montcadenc Itaca Band va iniciar ahir dilluns, la gravació del seu segon disc. Tot i que encara no tenen decidit el nom, ja saben, que sortirà a la llum a principis de Maig.
El grup, que viu de les seves actuacions en directe, amb uns concerts enèrgics i mestissos, on combinen sons mediterranis amb sons afroamericans, continuen la seva progressió tant qualitativa com quantitativa. La seva última gira La vuelta al mono, així ho demostra. Una cinquantena de concerts amb una afluència de públic més que destacada, visitant pobles tant distants com el poble gallec, el poble basc o el poble aragonès.
Tot i la situació econòmica adversa que els toca viure, on alguns dels ajuntaments que els han contractat encara no els han pagat, estan animats i contents de poder continuar fent una de les coses que més els agrada.
A pesar d'haver compartit escenari amb alguns dels grups més punters del país com Obrint Pas, Txarango, La Pegatina o Molotov, volen continuar la seva progressió musical i arribar al moment en que el seu hobby és converteixi en la seva feina.
Segons han pogut saber Les Altres Veus, Itaca Band està mantenint converses, força avançades amb una de les discogràfiques més importants dels Països Catalans.

Desitgem molta merda al grup montcadenc tot esperant el seu nou disc.

Es busquen voluntaris pel nou videoclip de la Pegatina

Dissabte el grup montcadenc La Pegatina grava el primer videoclip del seu nou treball 'Eureka'. Si esteu interessats en participar envieu un missatge a: https://www.facebook.com/groucho.marx.127?fref=ts. La gravació tindrà lloc dissabte a la tarda a Granollers.


Comunicat del grup de medi ambient en relació a la cimentera.

DESPRÉS DE 96 ANYS LA POBLACIÓ CONTINUA PATINT LA CONTAMINACIÓ DE LAFARGE. Els cotxes i terrasses continuen plens de pols de ciment i l’empresa també emet molts contaminants que no es veuen a simple vista però danyen greument la salut i s’acumulen en el pas del temps en els nostres cossos (metalls pesants, òxids de nitrogen, dioxines, partícules respirables, etc.). A més de la contaminació diària, es produeixen fuites accidentals com la del 5 de Gener. La cimentera perjudica greument la salut dels veïns i impacte seriosament a les persones més fràgils com nens/es (escola El Viver a 157 m), gent gran i malalts crònics.
DAVANT DE TOT AIXÒ, QUE FA L’AJUNTAMENT? Es limita a comunicar la fuita del 5 de gener a la Generalitat. L’Ajuntament va acordar en el 2008 negociar el TRASLLAT. Li toca ACTUAR ja. L’Ajuntament mentre negocia el trasllat ha d’actuar impedint amb tots els mitjans (inspeccions, expedients, sancions...) la continua contaminació que pateixen els veïns.
A més l’Ajuntament ha de forçar que Lafarge compleixi la seva obligació de RESTAURAR TOT el Turó, finalitzant l’extracció de pissarra i fent complir el programa de restauració inicialment plantejat i amb qualitat en terres, repoblació forestal i pendents.
L’empresa, fent xantatge, publicita que aporta milions d’euros a la zona, i va parlar d’una finca seva per desviar l’atenció dels dos punts bàsics: el TRASLLAT i LA RESTAURACIÓ. LA SALUT NO ES POT COMPRAR.

dilluns, 14 de gener del 2013

Lafarge continua les emissions de fum.


Aquest matí continuaven les emissions de fum de la cimentera Lafarge. Aquest fet era denunciat en diferents perfils de la xarxa social Facebook. Els mateixos usuaris denunciaven la forta pudor a plàstic cremat i a matèria orgànica en descomposició que sortia de la fàbrica. Una altre denúncia deia que també olorava força malament a l'alçada de la nau que Alsthom té a l'estació de Can Sant Joan. Els mals olors es concentraven sobretot a la zona de l'escola el Viver i el parc de la Mina.
Aquest matí el vent bufava en direcció a Montcada Centre i arrosegava el fum en aquesta direcció.
D'altre banda l'empresa afirma que de la xemeneia només surt vapor d'aigua.
L'única explicació que trobem a les continues emissions de fum a través de la xemeneia és la posada en marxa dels forns de la fàbrica. La crisi està afectant d'una manera molt notòria l'indústria del totxo i del ciment, la producció està sota mínims i els forns funcionen pocs dies al cap de l'any.

Els senglars s'acosten al nucli urbà.

 Segons recull el facebook de l'Agrupació de Veïns de Can Sant Joan aquest matí s'han pogut veure molt aprop de Can Sant Joan, a la llera del riu Besós alguns exemplars de porc senglar.
No és la primera, ni de ben segur que serà l'última vegada en que els porcs senglars acaben passejant pel carrers del municipi tal i com passa habitualment en alguns barris de la part alta de Barcelona o Can Cuiàs.
Les Altres Veus hem preguntat a alguns membres de la societat de caçadors el Tordo, sobre la situació del porc senglar a les zones forestals del municipi i textualment diuen que està plagat. Afirmen amargament, que se'ls demana que controlin la població de senglars però tenen tot tipus de traves per caçar aquest animal que en ocasions pot arribar als 150 kg.
També tenim notícies que els senglars han fet malbé alguns cultius a la zona del pla de Reixac.

Els regidors de #Montcada no utilitzen gaire el Twitter.

Hem fet una breu cerca dels regidors de Montcada i Reixac, per tal de veure quins d'ells utilitzen una de les xarxes socials més de moda i quin ús li fan. És resultat és força desolador: dels 8 regidors del PSC només 3 utilitzen el Twitter i d'aquella manera, dels 4 de CiU només Joan Maresma a utilitzat aquesta xarxa social encara que fos durant 15 dies, d'ICV-EUiA els 4 regidors tenen Twitter i 3 d'ells l'utilitzen de forma habitual. La regidora de C's també utilitza el Twitter de forma habitual. Del Partit Popular no tenim notícies al Twitter, al igual que ERC.
Podria ser que no haguéssim estat capaços de trobar la resta de regidors de l'Ajuntament; hem visitat els seguidors dels seus respectius partits i no han aparegut en la llista. Si en coneixeu algun que no surt a  la llista i ens el voleu fer arribar perfecte.



@mariaelena_mir: Maria Elena Pérez, alcaldessa de Montcada. Utilitza el Twitter de forma habitual, 778 piulades i 459 seguidors. Agraïm que sigui un dels pocs regidors de govern amb compte activa a Twitter, però agrairiem també que ens expliques en que dedica la seva jornada laboral més enllà dels actes protocol·laris. Creiem que és ella mateixa qui escriu les seves piulades.

@judithmojeda: Judit Mojeda del PSC, no és dels regidors més actius del govern. Amb els seus 74 twets i 97 seguidors és un compte agradable de llegir, combina l'actualitat política, amb piulades de dret, alguna conversa amb el tècnic de medi ambient de l'Ajuntament @jmaurir i la seva militància al PSC. A tall d'anècdota és amiga de PxC Torelló.

@jomartinmir @JonathanMartinJ: Jonathan Martín del PSC, tot i tenir dos comptes de Twitter, cap d'ells a tingut activitat en el últim any. 176 piulades i 105 seguidors.

@joanmaresma: Usuaria inactiu, només va tenir 15 piulades durant la campanya electoral de les últimes municipals, Joan Maresma té 50 seguidors.

@albadlo: Alba de Lamo de EUiA. El seu Twitter registra força activitat política, amb 430 piulades i 255 seguidors.

@lauramir77: No hem estat capaços d'esbrinar cap informació de la regidora d'ICV, Laura Campos. La nostra sol·licitut d'amistat està pendent i té el compte protegit.

@oscargilsot: El regidor d'EUiA més actiu de tots els regidors. Les 1780 piulades i els 255 seguidors el situen a molta distància de la resta de regidors. El seu domini del Twitter es fa patent en la forma com realitza les seves actualitzacions, repiulades constants, etiquetes, adjuntar informacions...

@josepmariamir: Josep Maria González d'ICV té el seu usuari inactiu. 5 piulades i 53 seguidors ja fa gairabé 2 anys ho demostren.

@CarmenRomero_Cs. Utilitza el Twitter de forma habitual. Té un gran domini d'aquesta xarxa social al igual que @oscargilsot, encara que no té tantes piulades com el regidor d'EUiA. No tenim gaire clar que sigui ella qui gestiona aquest compte de Twitter.

Pel que fa als partits polítics de Montcada i Reixac aquí teniu els usuaris per si voleu interactuar amb ells. @icveuaimir, @icveuiamontcada, @CUP-MiR, @PSCMontcada, @CIUMONTCADA, @EUiAMontcada, @CsMontcada

De tot plegat, sorprèn el poc ús que fa el poble de #montcada d'aquesta xarxa social.

dissabte, 12 de gener del 2013

Nit de robatoris a l'interior de vehicles a la Ribera.

Segons podem llegir i veure en les imatges que s'han penjat al perfil de facebook Ribera Digna, aquesta nit s'han tornat a repetir els robatoris en l'interior de vehicles.
Aquests robatoris en l'interior de vehicles ja fa un temps que es van reproduint de forma sistemàtica. Els veïns del barri comencen a estar una mica cansats d'aquesta situació, i la convivència es deteriora dia a dia. En algun moment la paciència s'acabarà i tindrem problemes més grossos que uns vidres de cotxe trencats.
El trencament de vidres en vehicles no només és dona a la Ribera, tenim constància que al carrer Colón i al carrer Guadiana també hi hagut robatoris en l'interior de vehicles.




Premsa: Montcada demana que el pla especial de Collserola acabi amb la degradació del Turó

http://www.lavanguardia.com/local/20130111/54360759282/nuevo-pla-collserola-beneficiara-turo-montcada.html

divendres, 11 de gener del 2013

Tornen els dijous reivindicatius.


Com tots els dijous, des de fa molts mesos, la FAVMIR, va convocar als montcadencs a sortir al carrer en defensa de la reobertura del servei d'urgències.
La manifestació que va sortir des de la plaça de l'església es va dirigir cap a la carretera de la Roca, on va tallar la circulació durant un quart d'hora. Acabat el tall, la manifestació es va dirigir cap a la casa de la Vila, on la FAVMIR va anunciar una xerrada amb el col·lectiu Cafè amb Llet, que lluita per contra la corrupció en el sistema públic de salut. Cal destacar que Cafè amb Llet ha estat sancionat judicialment per destapar la corrupció en els hospitals públics del Maresme.

dijous, 10 de gener del 2013

L'espanyolisme aprèn a pintar a Montcada i Reixac.



Després de la massiva manifestació de l'11 de Setembre del 2012, l'espanyolisme s'ha activat. La primera mostra d'aquesta activació la vam trobar el 12 d'Octubre, l'espanyolisme va ser capaç d'omplir la plaça de Catalunya, el 6 de Desembre van tornar a sortir al carrer amb una afluència molt menor, tot recorrent el manifestòdrom de Barcelona. A Montcada i Reixac, l'espanyolisme representat per Ciutadans i el Partit Popular, amb l'assistència dels seus militants i alguns veïns que també es van sumar a la manifestació.
Des de la campanya electoral, es repeteix l'imatge de qualsevol element del mobiliari que faci olor a independentisme, és pintat amb una esvàstica.
Com a mostra d'aquest acte, hem fet algunes fotografies a les plaques de les seus d'ERC i CIU, i un cartell de la CUP.


Opinió: Pagar per casar-se a Montcada



Llegeixo aquest article a l´Avui i descobreixo, entre tots els augments de preu que ens cauen a sobre,  que a partir del 2013 (és a dir ja) cal pagar entre 100 i 200 euros per casar-se a Montcada. No aclareix si son 200 si la cerimònia la fa algun dels nostres mediàtics imputats i inclouen llagrimeta-espectacle o del lloc i l´hora...
 Cal dir que en general no acostumem a casar-nos més d´una vegada o dues i per tant podrien fraccionar el pagament o fer descomptes si paguem en efectiu (qui pugui) per exemple.

 http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/1-territori/10-administracions/605801-pagar-mes-per-tot.html?cks_mnu_id=200

Stix Aluco

dimecres, 9 de gener del 2013

Premsa: José Luis Irigoien exposa a Topaleku i Montcada i Reixac

http://www.elcorreo.com/vizcaya/v/20130103/guipuzcoa/irigoien-expone-eibar-cataluna-20130103.html

http://www.diariovasco.com/v/20130103/bajo-deba/jose-luis-irigoien-expone-20130103.html

http://noticias.lainformacion.com/arte-cultura-y-espectaculos/fotografia/exposicion-de-irigoien-en-cataluna_rjDBmLF06Yjlmzy10fzom1/


Per completar aquesta informació aquí teniu l´enllaç de l´AFOTMIR:
http://www.afotmir.org/index.php/exposicions/92-irigoien-galeria.html

Lafarge emet fum 5 hores ininterrompudament.

Llegim al bloc de l'Agrupació de veïns de Can Sant Joan, que la fàbrica de ciments Lafarge, situada als peus del barri de Can Sant Joan i la Ribera, ha estat emetent fum durant 5 hores de forma continuada. L'AV de Can Sant Joan es queixa del poc control que exerceix el tècnic de medi ambient de l'Ajuntament, Juli Mauri, sota les directrius de la regidora de Medi Ambient Judit Mojeda (PSC)
L'aberració que suposa que l'any 2013, aquesta fàbrica continui situada en ple centre urbà, no s'atura, i salut dels veïns no millora.
Ningú amb dos dits de front pot pensar que una indústria d'aquest tamany no interfereix en la salut dels veins.




Posada en funcionament del TAV al seu pas per Montcada i Reixac

Ahir va tenir lloc l'inauguració de l'AVE al seu pas per Montcada i Reixac i que connecta Barcelona amb Figueres.
El president de la Generalitat, acompanyat per el president espanyol i el príncep de Girona, van tallar la cinta inaugural a l'estació de Girona entre protestes a l'exterior de l'estació. Aquestes protestes ben ve es podrien subscriure perfectament a Montcada i Reixac: Molèsties al veïnat com a conseqüència de les obres, no soterrament de les vies de rodalies i mitja distància al seu pas per Girona i deixadesa de la línia de ferrocarril convencional a comarques.
La Plataforma Soterrament Total lamenta que la posada en funcionament del TAV no hagi portat al municipi el Soterrament Total de la línia de França al seu pas pel municipi. Amargament, Relat es lamenta que després de tota la feina feta: manifestacions, recollida de signatures, reunions... no s'hagi aconseguit el propòsit inicial de la creació de la Plataforma.
Lamentem profundament la desídia del govern espanyol per tal no complir amb allò que s'havia compromès amb la ciutadania de Montcada i Reixac i reiterem el clam que s'ha sentit i vist els nostres carrers durant els últims anys.
Per acabar hem rebut d'un dels nostres lectors una cita que per ell, exemplifica molt bé alguns dels errors comesos per la Plataforma: "Si no desplegais acciones de fuerza y esperais quietos a la ley del reparto de tierras, os quedareis sin ley y sin  tierra. Lenin."

Foto extreta del blog montcadareixac.blogspot.com

Premsa: atropellament mortal a l´esatció de Montcada-Bifurcació

http://www.ara.cat/societat/renfe-trens-mobilitat_0_844115683.html

http://www.naciodigital.cat/elripolles/noticia/19757/tallat/transit/trens/montcada/atropellament

http://www.lavanguardia.com/vida/20130109/54358918201/atropello-montcada-bifurcacio-retrasos-rodalies.html

Es reprèn la mobilització per la reobertura de les urgències.



La FAVMIR convoca aquest dijous, a dos quarts de 8, com ja fa mes de 15 mesos a manifestar-se per la reobertura del servei d'urgències nocturnes al cap de Montcada Centre. El punt de trobada serà com sempre la plaça Lluís Companys.

Bon any i bona lluita.

Corren temps difícils, tots ho notem en la nostra quotidianitat, són dies de precarietat, de desnonaments, pujades de la llum i l'aigua, pujades del preu del transport públic, de crisi democràtica, desnutrició, repressió policial...
Som tots en menor o major mesura actors polítics de la nova situació política i social que ens està tocant viure. Els nostres veïns o familiars són el rostres més propers de les dificultats que s'ens presenten per poder mantenir un plat a taula, pagar les factures a final de mes o mantenir els seus llocs de treball. Cometem un error si deixem exclusivament en mans dels polítics aplicar mesures per tal de poder pal·liar la situació de crisi que estem vivint. Som cadascú de nosaltres que podem aportar el nostre granet de sorra per tal de sortir d'aquesta situació. En la mesura de les nostres possibilitats el col·lectiu Les Altres Veus es compromet a posar totes les energies que calguin per tal de millorar les condicions de vida dels montcadencs.
Les Altres Veus no ens considerem actors secundaris en la situació actual, sabem que les nostres notícies o opinions no són objectives, ni ho han pretés ser mai, som un mitjà de comunicació popular, al servei dels moviments socials del municipi, enquadrat ideològicament a l'esquerra i en la mesura de les nostres possibilitats intentem combatre en el terreny de la informació les desigualtats, el mal govern, i la precarietat de les classes populars. Són molts els fronts que tenim oberts a Montcada i Reixac: la sanitat, el nou Miró, el Mercuri, els 3.347 aturats a Montcada i Reixac, l'Asland, el soterrament...
Som conscients de les nostres mancances i dels errors que hem comés des de el naixement del col·lectiu ja fa pràcticament 9 mesos. No ens fa por demanar perdó o equivocar-nos, el que ens fa por és reiterar-nos en l'error. Hem fet 232 entrades al bloc, 229 piulades al twitter, i gairebé 20.000 visites; no hem estat capaços d'assumir més volum de feina, ni de donar un tractament prou acurat ni de qualitat a les actualitzacions que hem fet.
Ens agrada la feina que fem, i la fem de bon grat, alguns dels propòsits que ens hem marcat per aquest 2013 són els exposat anteriorment, encara que ens agradaria reorganitzar el bloc de cara al primer aniversari, nous continguts, seccions especialitzades, noves incorporacions al col·lectiu...

Des de Les Altres Veus us volem desitjar un 2013 ple de salut, alegries i lluita.



dimarts, 8 de gener del 2013

dilluns, 7 de gener del 2013

Opinió. Carnaval, carnaval…. ♫ ♪

Navegant per internet ens hem trobat aquesta opinió publicada al blog de l'exalcalde César Arrizabalaga, sobre el carnaval de l'any 2010. D'altre banda l'Ajuntament de Montcada i Reixac ha publicat aquest matí l'obertura del termini d'inscripció per participar a la rua de carnaval.
---------------------------------------------------

El carnaval és una festa pagana, molt arrelada a la cultura popular i de inqüestionable interès cultural i ciutadà. A Montcada i Reixac la tradició pel carnaval ve de lluny. Les comparses, la rua i tot el que envolta aquesta festa popular sempre ha tingut un protagonisme molt especial. Abans, amb el franquisme, es feia de forma gairebé amagada, després, amb la democràcia, la llibertat de pensament i manifestació va permetre una eclosió multitudinària de color, música i alegria.
Amb el pas del temps, la participació carnavalera pren un caire més lúdic i festiu que reivindicatiu. El Carnaval guanya en organització i en espectacle. Carrosses, musics, i comparses animen la rua de Carnaval. Tothom, xics i grans, escolars i veterans, llueixen les disfresses, i ballen en comparses al ritme de la música.
Aquest any, a Montcada i Reixac, la festa de Carnaval ha estat un èxit. Han participat 14 + 1 comparses . L’any passat van ser les mateixes. És a dir, 14. Perquè l’1 que s’ha afegit aquest any, més que una comparsa semblava un grup de persones amb la idea de polititzar la rua. El megàfon que duien i les consignes polítiques que proclamaven reflectia que el 
que volien no era divertir-se, sinó aprofitar l’ocasió per encobrir una manifestació. Em sap greu aquest tipus de politització. No és que tingui res en contra dels que manfiesten les seves opinions, sinó que no era el moment, ni la forma apropiada de fer-ho. Vull recordar als membres d’aquest grup que llançava consignes contra el govern municipal i contra el departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat que les competències i l’autorització sobre el combustible de Cementos Lafarge no correspon al consistori, i que si han de demanar explicacions ho han de fer davant del conseller de Medi Ambient, no aquí. Com es nota que s’ensumen eleccions a la cantonada, oi? Només cal veure com apareixen veus interessades que aprofiten qualsevol excusa, com és el Carnaval, per posicionar-se públicament i fer propaganda. El més greu de tot és la demagògia que es fa amb el tema de la salut. Ficar la por al cos a la gent és manipulador i aixeca alarmes interessades i irresponsables. No són certes les acusacions sobre la mala salut dels ciutadans de Montcada i Reixac. Tenim dades que ho neguen. No ens morim o emmalaltim més o menys aquí que a ciutats veïnes. Però... com veiem, estem en període pre-electoral i sembla que tot si val!
Afortunadament, i més enllà d’aquest episodi, la rua del dissabte 12 de febrer va desafiar al intens fred i va desfilar pels carrers de Montcada i Reixac, omplint-los de disfresses, carrosses, maquillatges, músiques i balls. Tothom, o gairebé tothom, s’ho va passar bé, posant una distancia crítica, saludable i divertida sobre la rutina diària. Que és del què es tracta, riure’ns de nosaltres mateixos i compartir-ho, amb alegria, música , ball, amb la família, amics i veins. Carnaval, carnaval…. ♫ ♪